Watersnoodmuseum, we komen eraan!

Groot nieuws! Ik ben supertrots dat ik van 1 juli tot 30 september ben uitgenodigd om kunst te komen maken in het Watersnoodmuseum in Zeeland. Tijdens een residency van drie maanden ga ik me verdiepen in ‘Leven met Water’. Als kunstenaar-onderzoeker met ervaringsdeskundigheid, ga ik op zoek naar de onderliggende, soms moeilijk bespreekbare emoties, die gepaard gaan met klimaatverandering. Ik ga verhalen verzamelen over leven met de natuur, als bondgenoot of juist niet? Ik ga duiken in de verhalen van toen en nu en die verbeelden.

Dat kunst een belangrijke rol speelt als het gaat om mentale gezondheid, is voor mij een belangrijk uitgangspunt, niet alleen bij het oprichten van Hòfi Kultural, maar ook in de kunst die ik zelf maak. Bijna iedereen krijgt in zijn leven wel te maken met ontwrichting of mentale uitdagingen. Open daarover zijn is niet altijd even makkelijk, vanwege stigma of schaamte. Met kunst wil ik destigmatiseren en mentale (on)gezondheid bespreekbaar, behapbaar en daardoor minder overweldigend maken.

Bij de klimaatcrisis speelt mentale gezondheid ook een rol. Het gevoel van onmacht, eindigheid, individualiteit versus collectiviteit en de grootsheid van de klimaatproblemen kunnen overweldigend zijn. Voor veel mensen biedt struisvogelgedrag dan nog een uitweg. Door bewustwording via kunst kunnen grote maatschappelijke uitdagingen behapbaar worden gemaakt, door samen erbij stil te staan. Samen met wetenschappers kunnen we zo gezamenlijk aan urgente sociaal-maatschappelijke en actuele vraagstukken werken.

De foto's zijn gemaakt tijdens mijn bezoek aan het Watersnoodmuseum in februari 2024.

Vorige
Vorige

Terugblik Art & Science Lab Bonaire

Volgende
Volgende

En toen was ik ervaringsdeskundige