En toen was ik ervaringsdeskundige

Vorige week heb ik mijn certificaat behaald voor de opleiding tot ‘professional met ervaringsdeskundigheid in de zorg en dienstverlening’ van de Hogeschool Windesheim uit Zwolle. De opleiding vond plaats op Curaçao bij Hòfi Korsou. Wat een genot om weer nieuwe dingen te leren, samen met een fantastische groep en inspirerende docenten. We zijn de eerste lichting in het Caribisch gebied en ik ben trots om daar deel vanuit te mogen maken.

Wat bijzonder om te leren hoe ik mijn eigen ervaringskennis met ontwrichting en herstel in kan zetten in mijn werk. In Nederland en zeker ook op de eilanden in het Caribisch gebied heerst nog weinig openheid over bijvoorbeeld psychische kwetsbaarheid. Er wordt weinig gepraat over eigen ontwrichting en herstel, van bijvoorbeeld huiselijk geweld of armoede. Door een gevoel van onveiligheid -het kan altijd tegen je worden gebruikt-, voelen mensen zich genoodzaakt hun mond te houden. Terwijl ervaringen over dit soort zaken delen van levensbelang is en we elkaar daarmee juist kunnen helpen.

Ik wil mijn ervaringsdeskundigheid graag inzetten in mijn werk als beeldend kunstenaar-onderzoeker om vraagstukken te onderzoeken die in beeldende kunst beter vast te leggen zijn, dan in discursieve taal. 

Tijdens de diploma uitreiking stelde ik aquarellen tentoon en bracht ik spoken word, uit eigen werk, begeleid door Mimoun op gitaar. Het ging over een gewonde vlinder op de grond en alle dilemma’s die daarop volgden. Het ene moment identificeer je je met de vlinder en het andere moment met de hand die de vlinder oppakt. Heel tof om te doen.




Vorige
Vorige

Watersnoodmuseum, we komen eraan!

Volgende
Volgende

Insectengekriebel